Iza okulara

cropped-cropped-1_1969_723_cr1-838x1024.jpg
Eugene Atget

Okular je mestašce prosutih ideja ambicioznih sanjara. Blog je otvoren za sve saradnike koji bi želeli da doprinesu cvetanju  okulara delivši sa čitaocima svoja uviđanja. Okular  funkcioniše poput onlajn magazina  u kojem studenti (i ne samo studenti) društvenih i humanističkih nauka mogu da objave svoje  radove, kratke eseje, fotografije, video zapise, recenzije, prikaze knjiga, kratke priče, pesme i sl. Ovim putem želimo da približeimo osobe različitih disciplina jedne drugima i potcrtamo važnost glasno razmenjenih ideja. Radoznali smo da čujemo o čemu razmišljaju naše kolege iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Kosova, te ih pozivamo da nam pišu na svom maternjem jeziku koji ponosno nazivamo “balkanski”.

Naziv bloga, (antropološki) okular, upućuje na prisustvo oka koje kritički i radoznalo gleda na svet oko sebe. Antropologija kao nauka o čoveku interesuje se  za sve aspekte ljudske delatnosti  i tako nalazi svoje mesto skoro u svim naučnim disciplinama. Ovde ne postavljamo antropologiju kao imperativ, već upućujemo na ljudsko biće, na njegovo bistvo, na filozofiju, na etiku, na društveno-kulturni kontekst, kao i na društvene fenomene jasne i manje jasne nama i svetu oko nas.  Stvaranje ovog bloga shvatamo kao meditaciju pisanjem, kao individualni i kolektivni proces ka uviđanju lepote i ružnoće postojanja.


cropped-tumblr_m07qadkyio1qjrhhko1_1280.jpg

Eugene Atget, Pariz .

Blog ima svoje stalne urednike, autore i prevodioca  tekstova na engleski jezik.

Stalni autori i urednici:   Marija Mirković (master profesor srpskog jezika i književnosti), Venesa Mušović (MA etnolog i antropolog)

Prevodilac: Sanja Rašević (profesor engleskog jezika)

Lektor: Milica Reković (dipl. profesor jezika i književnosti)

Prijatelji: Daša Ličen (MA etnolog i antropolog), Ena Sadiković (dipl. arhitekra – logo dizajner Okulara), Marija Pantović (dipl. profesor jezika i književnosti), Aleksandra Aleksovska (studentkinja Mašinskog fakulteta u Skoplju)

Dobro došli u našu maštarsku radionicu!

Ako želite da pišete za blog  javite nam se na mejl venesa.musovic@hotmail.com.

FB pagehttps://www.facebook.com/pages/Okular/753706261357606. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s